Nedåtgående trend

Text:

Klackarna har bokstavligen slagit i taket. För nu blir de inte högre, i alla fall om man ska tro moderådets skoexpert Sara Winter.

– Höjden på klacken har ökat för varje säsong. Vi har aldrig haft så höga klackar som nu.

För att de extremt högklackade skorna ens ska vara möjliga att gå i, har många skor en platå även framtill så att höjdskillnaden mellan häl och tå inte blir lika stor.

Men nu är alltså trenden på väg att vända.

Mycket tyder på att den låga och mellan-höga klacken är på väg tillbaka. 2013 är det den avsmalnande taxklacken eller pompadourklacken – en kurvig klack svängd likt ett timglas – som gäller. Den trendmedvetne som trivs bättre i lågskor gör bäst i att hoppa i ett par loafers. Helst i en herrliknande modell.

– Det kommer alltmer unisexmode i vår och det syns även på skorna. Klassiska pennyloafers är helt rätt. Nu ska skorna vara bekväma. Och funktionella.

Förr var det likadant, fast tvärtom. Backar man bandet sisådär 500 år var funktionella skor lika med högklackade skor. Klacken var en praktisk detalj för ryttaren då den hindrade foten från att glida ur stigbygeln.

Högklackade skor kom med tiden att förknippas med manlighet och makt. Solkungen Ludvig den XIV var tidigt ute med att snappa upp klackmodet. Själv bar han endast rödfärgade diton och såg till att viktiga personer vid det franska hovet gjorde detsamma.

Först under 1600-talets mitt började även kvinnor bära klackar. Sakta men säkert tappade de högklackade skorna sin maktassociation och hundra år senare bars de enbart av överklasskvinnor. Kort därefter försvann de helt från modescenen.

När klacken kom tillbaka på femtiotalet förknippades den med kvinnlighet, erotik och makt – om den bars av kvinnor. Den bilden har dröjt kvar. För även om man kan finna herrskor med ett par centimeters upphöjd häl, hör den manliga högklackade skon till en svunnen tid.

– Jag tror det finns en lockelse hos somliga män, det kan kittla lite. Men högklackat för män blir nog aldrig en särskilt utbredd trend.

 

Fakta | Klackskandaler

1. 2011 kritiserades skokedjan Skopunkten för att sälja klackskor för barn. Skorna drogs in senare samma år.

2. Många modeller har trillat på catwalken. En av de mest omtalade var när Naomi Campbell, iklädd skyhöga platåskor, ramlade på Vivienne Westwoods visning i Paris 1993. Skorna finns att beskådas på Victoria & Albert Museum i London.

3. Flera forskare har kommit fram till att de som regelbundet bär högklackat riskerar att få permanenta muskelskador.