Bannister och den magiska gränsen

Text:

Bild: AP,TT

I maj 1954 hette världsrekordhållanden i löpning en engelsk mil, fortfarande Gunder Hägg. Han var svensk, född i Jämtland och bosatt i Gästrikland. Häggs rekordtid 4.01,3 hade överlevt i nio år, och många löpare var övertygade om att gränsen som rekordet snuddade vid, att springa den engelska milen (1609 meter) under fyra minuter var en omöjlig uppgift för människan. En minut per löpvarv - många hade försökt, men ingen lyckats.

Klockan sex på kvällen i ett regnigt och blåsigt Oxford den 6 maj 1954 ställde sig den brittiske medicinaren och landslagslöparen Roger Bannister på startlinjen i ännu ett försök att knacka drömgränsen. Bannister hade börjat springa som barn för att han blev retad, och fortsatta att springa under kriget, för att slippa undan bomberna. Den 4 maj hade han ätit gröt på morgonen. åkt till sitt jobb på sjukhuset i Paddington, tagit eftermiddagståg till Oxford, polerat spikarna på skorna så att skräp och kolstybb inte skulle fastna. När det var dags stod sex löpare stod på startlinjen. Tre tusen åskådare kantade banorna. Bannister låg tvåa efter första varvet, som gick på löftesrika 58 sekunder. Men kanske hade fältet gått ut för hårt. Andra varvet gick på en minut och efter tre varv låg täten på 3.01, och i den hårda vinden och regnet såg rekordförsöket ut att än en gång gå i stöpet. Med 200 kvar ökade Bannister takten och korsade mållinjen som segrare. Men hur snabbt hade han sprungit? Speakerns röst ekade i högtalarna:

Mina damer och herrar, här är resultaten av gren nio, en mile, vinnare nummer 49 P.G. Bannister, Amateur Athletic Association och tidigare Exeter och Merton Colleges, Oxford, med en tid som innebär nytt banrekord, nytt brittiskt rekord, nytt brittiskt samväldesrekord, och nytt världsrekord. Tiden är tre…. 

Publikjublet överröstade speakern, med noteringen 3.59,4 blev Bannister den förste i världen att underskrida den magiska gränsen fyra minuter på en engelsk mil. När den psykologiska spärren var bruten dröjde det bara några veckor innan rekordet slogs igen: australiern John Landy sprang den 20 juni i Åbo på 3.57,9. Några veckor senare besegrade Bannister Landy i ett lopp i Vancouver på tiden 3,58, 8. Det nuvarande världsrekordet är på 3.43,13 och sattes av marockanen Hicham El Guerrouj i Rom 1999.

Löparen och läkaren Roger Bannister avled den 3 mars i år. Han blev 88 år gammal. Läs Malcolm Gladwells betraktelse över innebörden i Bannister bedrift i The New Yorker. Gladwell jämför Roger Bannister med en annan, samtida Roger, tennisspelaren Federer, som i helgen spelar sin första match i den stora tennisturneringen i Indian Wells.