Svepet: Turkiet kan skicka hem IS-svenskar

Text:

Bild: TT

Karolinskas ledning växer

Samtidigt som Karolinska universitetssjukhuset varslar flera hundra ur vårdpersonalen på grund av den svåra ekonomiska situationen växer sjukhusledningen, rapporterar Dagens Nyheter.

Nya Ving-ägare avstår kostnader

De nya ägarna av Vinggruppen har befriat sig från ansvaret att betala ut miljoner i innestående pensions- och semesterkostnader för sin personal. Istället hamnar notan hos svenska staten och försäkringsbolag, rapporterar SvD Näringsliv.

IS-svenskar kan skickas hem 

Det finns ett fåtal IS-svenskar som kan skickas tillbaka av Turkiet, bekräftar Säkerhetspolisen med anledning av landets besked att skicka tillbaka dessa till sina hemländer. Detta rapporterar Sveriges Radio.

DEBATT

”Om inget görs för att förbättra upphandlingarna är det bara en tidsfråga innan nästa fiasko inträffar. Låt haverierna med Nya Karolinska och Förbifart Stockholm bli startskottet för ett vassare system där tjänstemän tillåts vara mer subjektiva i sina tilldelningsbeslut och Riksrevisionen granskar all offentlig verksamhet”, skriver Mårten Blix och Henrik Jordahl vid IFN på Di Debatt.

”Det är djupt otillfredsställande att regeringen fortfarande inte har lyckats säkerställa att personer som utgör säkerhetshot mot Sverige kan utvisas ur landet”, skriver Gunnar Strömmer och Johan Forssell, Moderaterna, på SvD Debatt.

”Kina kopplar greppet om Hongkong och gör utfall mot den svenska regeringen. Politiken och näringslivet står inför ett val: ska Kina tillåtas diktera villkoren för handel och demokrati? Nu krävs ett enat europeiskt agerande som bygger på insikten att Kina inte är vilket land som helst, utan världens första framgångsrika statskapitalistiska enpartistat”, skriver Ulf Kristersson, partiledare för Moderaterna på Di Debatt.

”Efter en vårdskandal på 1990-talet införde England öppna kvalitets­jämförelser. En inspektionsmyndighet granskar och betygsätter vårdgivare, utfallsdata samlas in på sjukhus- och läkarnivå och resultaten publiceras. För att ­stärka sjukvårdssystemets legitimitet borde Sverige införa liknande kvalitets­jämförelser”, skriver sir Bruce Keogh och Gabriel Heller-Sahlgren på DN Debatt.