Ska S gå på kön eller kompetens?

Veckans bråk handlar om S ska låta kön eller kompetens styra i valet av efterträdare till Löfven. Vad SSU-karriärist-killarna vill är tydligt.

Text:

Bild: TT

Stefan Löfven ska lämna partiledar­posten och nu är det dags för en kvinna. Så resonerar S-kvinnorna, så resonerar Aftonbladets ledarsida och så resonerar flera företrädare för Socialdemokraterna inför valet av ny partiledare till hösten. Fackförbundet IF Metalls ordförande, Marie Nilsson, vill gärna se en hårdhudad kvinna på posten medan Stefan Löfven själv gång på gång lyft upp finansminister Magdalena Andersson som en kompetent minister med fina resultat.

 Men trots att egentligen alla är överens om att det blir Magdalena Andersson som tar över partiet om hon själv vill så har debatten på sociala medier i stället handlat om huruvida det är rätt att vilja ha en kvinna på posten eller inte. Kompetens ska gå före kön! mässar ena sidan. Personer av kvinnligt kön åsidosätts! mässar den andra och på något sätt blev valet av ny socialdemokratisk partiledare en höger-vänsterfråga i den tyckonomiska Twitterdebatten. Liberaler säger nej till att kön ska vara en påverkande faktor (även om många medger att just Magdalena Andersson har ganska fina meriter och att man inte menar henne specifikt här) medan motståndare inom socialdemokratin och andra partier längre vänsterut tycker att det är lite pinsamt att landets största parti bara haft en kvinnlig partiledare.

 Som vanligt tog Expressens politiska kommentator ­ Viktor Barth-Kron en avspänd position från sidlinjen.

»Det är kanske lite synd om det här med att det ›måste bli en kvinna‹ råkar skymma det faktum att de två mest kvalificerade kandidaterna, Magdalena Andersson och Ylva Johansson, bägge råkar vara just det. SSU-karriärist-killarna i all ära.« skriver han.

 Inlägget gillas av samtliga som inte råkar vara en SSU-karriärist-kille.