Veckans bråk: Jan Guillou förnekar sig inte

Jan Guillou har skrivit krönika igen. Då säger traditionen att alla måste rasa.

Text:

Bild: Naina Helén Jåma/TT

Det finns några fina traditioner i det svenska offentliga samtalet. En gång vartannat år går någon medelålders kulturskribent med i hemvärnet och skriver naket om upplevelsen. Varje söndag blir någon arg på SVT:s program Agenda och en gång i månaden blir väldigt många människor förbannade på Jan Guillou.

Den här gången skrev han om stiftelsen Doku och journalisten Sofie Löwenmark som granskar våldsbejakande islamism i Sverige.

”AV REN NYFIKENHET bör man ställa sig frågan hur denna Sofie Löwenmark visste allt detta i förväg. Hur har hon trängt in i ”stängda grupper på sociala medier” för att detaljgranska diskussioner på arabiska? Sådant ingår ju i Säpos arbetsuppgifter”, skriver Guillou i sin kolumn.

”Resarch-kingen Jan Guillou ställer frågor”, skriver Expos researcher Jonathan Lehman på Twitter och bifogar en skärmdump från en gammal intervju där det framgår att Jan Guillou vägrar använda datorer.

VIDARE ANKLAGAR FÖRFATTAREN Sofie Löwenmark för att uppträda som en fanatiker och kritiserar tidningar för att ge Doku utrymme.

GT:s chefredaktör Christer El-Mochantaf är måttligt imponerad av Guillous koll på verkligheten från sitt fönster på Östermalm.

”Det låter på Guillou som att Löwenmark beskrivit invånarna på Uranus, skriver El-Mochantaf i en krönika.

”Tur att jag inte har ett badkar för risken finns att jag skulle ha halkat och brutit nacken i ren chock efter att ha läst Guillous famösa text”, skriver Sydsvenskans granskande reporter Kenan Habul på Twitter.

Veckans bråk-redaktionen lär få anledning att återkomma om knappt en månad när Jan Guillou har sin nästa krönika i Aftonbladet.

Fotnot: Sofie Löwenmark är kolumnist på Fokus.

***

Prenumerera på Fokus här.