Veckans bråk: Moralism eller haveri?

Vad händer när forna vänner råkar i luven på varandra? Fråga Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Text:

Bild: Fredrik Sandberg / TT

Vad händer när forna vänner råkar i luven på varandra? Fråga Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Inför vänsterpartiets kongress berättade partiledaren Nooshi Dadgostar att hennes parti vill sänka priserna på bensin och diesel. Det vill man göra genom att sänka andelen biomedel som blandas ut i bensinen eller dieseln.

Det här fick ledande miljöpartister att gå i taket. Miljöpartiets riksdagsledamot och twitterslugger Lorentz Tovatt säger att han reagerar med ”ilska och bestörtning” eftersom Vänsterpartiet vill öka förbränningen av fossila bränslen. Han får medhåll av partivännerna.

”Sorgligt och upprörande att svensk politik blivit en kamp om vem som kan öka utsläppen mest. Gör mig rasande. Var är ansvarstagandet mitt i en akut klimatkris?”, skriver den tidigare jämställdhetsministern Åsa Lindhagen på Twitter.

FRÅN VÄNSTERPARTISTISKT HÅLL tar man kritiken med ro.

”Nej, men jag förstår det utifrån att Miljöpartiet är ett parti som ofta lyfter upp moraliserande och individualistiska perspektiv i miljöpolitiken. Vi menar att det är större reformer som måste till”, säger Dadgostar till Aftonbladet.

”Jag förstår att det finns ett engagemang i den här frågan, men som politiker måste jag genomföra politiska reformer. Det blir svårt som enskild person att lägga ut en egen räls, att välja energislag eller pressa ner kollektivtrafikpriserna. Det blir trots allt en större fråga.”

Tovatt och miljöpartisterna är helt väntat inte nöjda med responsen från Vänsterpartiet.

”Visst, ändra er retorik, men SABBA inte aktivt möjligheterna att nå våra klimatmål. Vilket svek!” skriver han på Twitter.

***

Prenumerera på Fokus här.