Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Inrikes

Supervalåret inifrån

Vilka bestämde bakom Stefan Löfven? Hur stoppade Lööf raset? Vad sa egentligen budgetchefen på valvakan? Vilken var moderaternas strategi? Svaren finns i Fokus bästa politiska reportage från 2014 som vi här bjuder på som långläsning.

Januari

Alliansen: 36,6%    Rödgröna: 51,1%      sd: 11%

Mikael-Damberg

»Vikariens valrörelse«

Start på supervalåret och dags för årets första riksdagsdebatt, men i riksdagen är det Stefan Löfvens vikarie som tar debatten. Claes Lönegård tar tempen på en socialdemokrati med självförtroende.

Februari

Alliansen: 38,4%    Rödgröna: 51,4%      sd: 8,7%

magdalenaandersson

»Budgettricket«

Magdalena Andersson ser allt mer ut nästa finansminister. Men vem är hon? Och vad tycker hon egentligen? Fokus porträtterar en moderat socialdemokrat.

Mars

Alliansen: 38,9%    Rödgröna: 50,0%      sd: 9,3%

Reinfeldt

»Tysk vår«

Receptet som ska rädda regeringsmakten finns i Berlin. Torbjörn Nilsson tar vägen om Tyskland i sin kartläggning av moderaternas valstrategi.

April

Alliansen: 36,7%    Rödgröna: 52,4%      sd: 7,6%

Tarta

»Vardagspusslet«

Miljöpartiet och socialdemokraterna ser allt mer ut som nästa regeringskonstellation. Men vad är det för duo? Maggie Strömberg analyserar en inte helt okomplicerad relation.

Maj

Alliansen: 38,4%    Rödgröna: 50,8%      sd: 7,7%

Sveavagen-68

»Revolutionen på Sveavägen«

I kyrkovalet testade socialdemokraterna de nya digitala kampanjmetoderna. I det stundande EU-valet ska de prövas på allvar. Johan Anderberg och Johan Wirfält kartlägger den nya tidens valrörelse.

»Elitistiskt initiativ«

Två dagar kvar till EU-valet och plötsligt är ett nytt parti på väg fram. Maggie Strömberg porträtterar Sveriges nya politiska rörelse.

EU-valet

Valresultat

Alliansen: 36,0%    Rödgröna: 45,9%      sd: 9,7%     fi!: 5,5

euvalvakamoderater

»Valvakuum«

Vem vann? Och vem förlorade? Fokus politiska reportrar går på EU-valvakor och möter representanter från två uppgivna maktpartier.

Juni/Almedalen

Alliansen: 38,4%    Rödgröna: 50,8%      sd: 7,7%

Knappar

»Maktens mardröm«

Resultatet i EU-valet chockar moderater och socialdemokrater. Feminister och sverigedemokrater firar. Torbjörn Nilsson åker till Stjärnhov för att få fatt i en folkopinion som inte liknar någonting.

Augusti

Alliansen: 38,5%    Rödgröna: 49,0%      sd: 8,8%

Bildt-Borg

»Priset på röster i Rosenbad«

Fredrik Reinfeldt pratar om öppna hjärtan och öppnar, vare sig han avser det eller inte, för en stor debatt om migration. Sverigedemokraternas maktställning i en framtida riksdag blir allt tydligare.

September I

Alliansen: 40,5%    Rödgröna: 45,8%      sd: 9,6%

Alliansen

»Koalitionen som kraschade«

Alliansen hade inte behövt vara körd i förtid om det magiska samarbetet över blockgränsen hade lyckats. Maggie Strömberg porträtterar den blågröna blomman som vissnade.

»Kamrat 25 procent«

En sak är klar. Om Stefan Löven vinner valet om två dagar så blir han den svagaste statsminister som kungariket har sett.

Allmänna val

Valresultat: Alliansen: 40,5%    Rödgröna: 45,8%      sd: 9,6%

Fredrik-Reinfeldt

»Det nya riket«

Statsminister Fredrik Reinfeldt avgår och lämnar ett politisk landskap i handlingsförlamning. Fokus politikreportrar ser det kommande regeringspartiets valarbetare kröka till i sorgen över valsegern.

»Steget bakom Stefan«

När Stefan Löfven förhandlar med Jonas Sjöstedt finns en person i rummet som vänsterledaren suckar alldeles särskilt över. Hon är del av det nya gäng i arbetarepartiet som nu är på väg att inta Rosenbad.

Oktober

Alliansen: 40,5%    Rödgröna: 45,8%      sd: 9,6%

Annie-Loof

»Experiment i full skala«

För första gången i historien tar miljöpartiet plats i en svensk regering. Hur ska det gå? Exemplen i Europa förskräcker.

»Det inre kabinettet«

Makten i den nya regeringen ligger hos en handfull ministrar. Torbjörn Nilsson går bakom kulisserna på den nybildade ministären.

»När katten är borta«

I skuggan av regeringsbildningen firar centerpartiet och Annie Lööf uppträder som vore hon alliansens ledare. Nina Brevinge skildrar en osannolik politisk comeback.

November

Alliansen: 42,1%    Rödgröna: 42,8%      sd: 12,3%

kinbergbatra

»Gränslös kandidat«

Anna Kinberg Batra ser allt mer ut som nästa ledare för moderaterna. Torbjörn Nilsson porträtterar en politiker med en intressant idébakgrund, särskilt med tanke på konfliktfrågan som gryr i partiet.

December

Mattias-Karlsson

»Revolutionären från Rottne«

Jimmie Åkesson sjukskriver sig på obestämd tid och en doldis tar över. Det första han gör är att fälla den regeringen och driva fram ett nyval. Johan Anderberg porträtterar sverigedemokraternas vikarie.

»60 dagar i Rosenbad«

Han som inte ville bli partiledare fick regeringsmakten, men det slutade med att alla andra bestämde händelseutvecklingen. Nina Brevinge, Claes Lönegård och Ida Ölmedal summerar Löfvens 8,5 veckor från regeringsbildning till nyval.

Fotnot: Opinionssiffrorna är hämtade från Novus.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera