En hjälpande hand

Text:

Bild: Wolfgang Rattay/TT

Kylskåp som själv reglerar kylan efter vad som finns i det eller vattenkokare styrda via mobilen får väl knappast några ögonbryn att höjas längre.

När nästa tekniksprång i köket nu tas handlar det om robotar som lagar middagen och matbord med inbyggda funktioner.

I våras, vid världens största industrimässa Hannover Messe, presenterade brittiska Moley Robotics sin köksrobot. Enkelt beskrivet består den av två robotarmar som är fastmonterade över köksbänken och kan röra sig likt en kock av kött och blod. Rörelserna har återskapats via 3D-inspelningar, skriver Breakit, en sajt som bevakar teknikbolag.

Förutom priset – företaget räknar med runt 100 000 kronor när roboten massproduceras 2017 – kan det finnas fler hinder på vägen mot en robotfierad matlagning. Köket måste göras om från grunden för att helt anpassas till roboten. Det går alltså inte att skruva fast robotarmarna i något gammalt Ikeaskåp.

Den som hade hoppats kunna ligga på soffan medan roboten fixar köttfärssåsen är också för optimistisk. Än så länge klarar den bara att laga maten om alla ingredienser och köksredskap finns på rätt plats. Buljongen och vitlökspressen måste därför finnas på sitt vanliga ställe i hyllan eller lådan för att det ska bli någon bolognese. Hacka ingredienser eller städa är heller inget som roboten tycker är hens uppgift.

På en annan av vårens mässor fast lite längre söderut, i Milano på utställningen Concept Kitchen 2025, avslöjade Ikea vad de tror om framtidens kök. Huvudnumret var ett matbord som övervakas av en kamera. Lägg upp matvaror där och en dator projicerar recept utifrån ingredienserna på bordsytan. I bordet finns även inbyggda induktionshällar och vågar. I möbelföretagets framtida kök – som är ett projekt med en brittisk designfirma samt studenter från universiteten i Lund och Eindhoven – finns det inget traditionellt kylskåp. I stället tempereras maten i mindre lådor som både kan värma och kyla varorna, berättar tekniksajten Gizmag.

FAKTA | Tre andra tekniknyheter för köket

1. Ugnen som känner av vilka typ av mat som sätts in i den och tillagar den perfekt, till exempel genom att variera värmen under tillagningstiden.

2. En blandare till diskhon där temperatur och tryck med mera styrs via en liten display.

3. Kompostering i diskhon där det borttagna vattnet tas till vara för att till exempel -användas till att vattna blommorna med.