Veckans bråk: Elaka recensenter

När resten av Sverige ägnar semestern åt att läsa böcker väljer kultursidorna att lägga böckerna åt sidan och i stället ge sig på varandra.

Text:

När resten av Sverige ägnar semestern åt att läsa böcker väljer kultursidorna att lägga böckerna åt sidan och i stället ge sig på varandra.

Litteraturkritikern Anna Lundvik skrev i Sydsvenskan att litteraturkritiken i Sverige tenderar att bli alldeles för hård på grund av vissa recensenter som upptäckt att tuffare recensioner leder till fler klick. Bland de anklagade fanns Expressens Victor Malm, författaren Lyra Koli samt kritikerna Rebecka Kärde och Mikaela Blomqvist. Kvartetten hade diskuterat recensioner i en podcast och kommit fram till att svenska kritiker är för snälla.

Eftersom kultursidorna är ledande i Sverige på att inte släppa en oförrätt valde tre av fyra anklagade att svara på Lundviks kritik i egna texter. Helt väntat höll ingen med Anna Lundvik utan alla tre ansåg i stället att kritiken måste få vara ”stringent”.

I VILKET ANNAT SAMMANHANG som helst (förutom möjligen dagspolitiken) hade man här gått vidare från debatten och konstaterat att oenighet råder. Men Expressens kultursida – just nu ledande i Sverige på att veva debatten ett varv till – gick ett steg längre och lät en femte person skriva en text på ämnet.

Poeten Erik Lindman Mata gick precis som alla andra in i debatten med åsikten att alla andra förutom han har fel och att kritiken måste vara bättre än så eftersom han bara läst en enda recension i år som lockat honom till läsning.

I övriga Sverige gassar solen. I Ångermanlands insjöar är det över 25 grader i vattnet. På stan festar rusiga ungdomar ut pandemin. Men debatten på kultursidorna fortsätter oförtrutet.