Lager på lager

Text:

Bild: Mareike Timm

Idén till smörgåstårtan lär ha fötts 1940. I sin mastodontkokbok »Sten Hellbergs svenska kokbok« bjöd kändiskrögaren på receptet »bridgetårta«: [...] Bottnen består av smördeg. På denna botten bredes ett lager av gräddblandad sylt och frukt som till en dessert. Som täcke på detta lager läggas lövtunna pepparkakor, varpå ett tunt lager av smör strukits. Därpå ett lager av höns i majonnäs, därpå ett lager av mycket finskuren grönsallad med salladssås över, därpå ett tunt lager av kantade och smörade vita brödskivor, belagda med tunna skivor lättrimmad oxtunga [… ]

Monstret växer sedan vidare med kavring, löksmaksatt isterflott, räkstjärtar och dill, vispad grädde, hackade nötter och kokt ägg och dekoreras med utspritsad röd kaviar. En allt-i-ett-rätt, kort sagt.

Enligt Jenny Damberg, som skrivit boken »Nu äter vi« om den moderna svenska mathistorien, är smörgåstårtan bland det svenskaste man kan hitta. För det första bygger den på vårt älskade mackbröd. För det andra följer tårtan den traditionella »lite av varje«-princip som gjort »smörgåsbord« till Sveriges enda bidrag i den internationella kroglingon.

– Tvärtemot idén om »lagom« gillar svenskar att vräka på med olika ingredienser. Den traditionella smörgåstårtan handlar om glädjen över att få ha allt på en gång. Det är ost, konserverad tonfisk och mycket majonnäs, säger Jenny Damberg.

Alltså en perfekt mottrend mot den spartanska nordiska husmanskost som länge varit på modet. Och mycket riktigt: nu öppnas smörgåstårterier i de trendigare kvarteren, Semic förlag ger ut en receptsamling och moderna varianter med färskost och fikon breder ut sig över sidorna i matmagasinen.

Men kikar man i menyerna är det tydligt att den moderna smörgåstårtan ska vara något mer sofistikerad. Konserverna byts ut mot fjordlax och kokt hummer. Räkorna är handskalade och majonnäsen hemgjord. Ett vinnande koncept, menar Jenny Damberg, som förutspår en exportsuccé:

– Jag tror verkligen på smörgåstårtan! Om man ser den i ett internationellt perspektiv borde den kunna attrahera den publik på det kulinariska internet som intresserar sig för kombinationsrätter. Jag känner faktiskt till ett ställe som börjat sälja smörgåstårtor i Berlin.

Fakta | Tre mastodontmackor

Landgång. En formfranska som skivats på längden med pålägg som ansjovis, ägg och rostbiff.

Smörgåstårta. Flera lager bröd med fyllning emellan och garnering på toppen.

Bridgetårta. En smörgåstårta bestående av en flerrättersmiddag.