Burma avslår FN-rapport om folkmord

Text:

Bild: THET AUNG/AFP

Burma förkastar FN-rapporten, som kom i veckan, om folkmord i landet. Rapporten från UNHRC, FN:s råd för mänskliga rättigheter, radar upp förbrytelser som massmord, tortyr och sexuellt våld – med avsikten att begå folkmord, skriver Reuters.

»Vi tillät inte FFM (FN:s Fact finding Mission) att gå in i Burma och därför håller vi inte med eller accepterar några resolutioner från människorådet (UNHRC reds anm)«, säger Zaw Htay, talesperson för regeringen, enligt Burmas statligt kontrollerade tidning Global New Light of Myanmar Newspaper.

Frågan om folkmord togs på tisdagen upp i FN:s säkerhetsråd. Men huruvida det leder till en resolution är mindre troligt.

– Jag vill inte sticka under stol med att det kommer att bli svårt. Inte minst Kina men även Ryssland kommer att motsätta sig. De har uttryckt stor tveksamhet hittills. Det är kanske osannolikt att vi kommer att se framsteg på kort sikt, men andra vägar för att utkräva rättvisa är svårframkomliga. Och att inte försöka alls är ju ändå ett sämre alternativ, säger Carl Skau, Sveriges ambassadör i säkerhetsrådet, till TT.

Han menar att länderna håller med FN: säkerhetsråd om beskrivningen men inte alls är eniga om vad som behövs göras.

Det är drygt ett år sedan den senaste flyktingvågen från Rakhine till Bangladesh som tvingat nära 700 000 att bo i flyktingläger. Och situationen i Burma och Rakhine ser inte ut att bli bättre – tvärtom – något ett flertal organisationer har larmat om.

Situationen i Burma

Organisationer larmar om övergrepp

Burmas president avgår – mer press på Suu Kyi

Burmas järnlady ger Kina guldläge

Mot freden på gamla meriter

Är kritiken mot Aung San Suu Kyi rättvis?

En iskall pragmatiker