Rättegång avslöjar: Munkavel efter morden

Text:

Bild: Adam Ihse/TT

Samma januarimåndag som polisen efterlyser vittnen till söndagskvällens mord i Rissne utanför Stockholm och i Malmö och justitieminister Morgan Johansson uppmanar socialtjänsten att i högre utsträckning omhänderta barn i kriminella familjer, inleder Hovrätten i Västra Sverige överläggningarna i ett annat uppmärksammat mord i ett svenskt problemområde, Hässleholmen i Borås.

Fokus skrev i våras om det brutala knivmord som inträffade mitt i bostadsområdet den 22 mars förra året. Tre killar körde in i området, parkerade bilen och började söka av platsen. De tre var beväpnade med pistol och enligt polisen patrullerade de i området, på jakt efter tre män från stadsdelen. Till slut fick de syn på dem. De satt och tryckte i ett trapphus. Entrédörren var låst, men de tre killarna viftade med pistol och tvingade sina tilltänkta offer att öppna dörren, och skrek: »är det här ni gömmer er era råttor«. De slog, sparkades och högg mot sina offer. En 18-årig man höggs ner. Han stapplade ut på en gata intill, sjönk ihop och hittades blödande och kördes till akuten på lasarettet, där han senare dog. De två andra killarna skadades svårt men överlevde. Polisen fick tips om gärningsmännen först några veckor senare, sa att man upplevde att det svårt att få tag på vittnen. De boende i området verkade ointresserade av att samarbeta med polisen. De tre männen häktades och i Borås Tingsrätt dömdes en 26-årig boråsare som pekats ut som drivande bakom knivdåden på Hässleholmen till livstids fängelse för mord och mordförsök. De två andra männen friades från åtal för mord, men fick tolv års fängelse för mordförsök.

Tingsrätten ansåg att den livstidsdömde gav 18-åringen ett dödande knivhugg i bröstet, och fortsatte att hugga en av de andra som gömt sig i trapphuset, samtidigt som han skrek att även han skulle dö och att det var hans sista dag i livet. De två andra mordåtalade, 23 och 24 år, var enligt domen införstådda med att kompisen tänkte döda och var också med om knivattackerna mot offret som överlevde.

Därmed var de skyldiga till mordförsök. Men 26-åringen ensam var mördaren, enligt domen.

Läs mer: Våldet utanför strålkastarljuset (#17-13)

Kammaråklagaren Patrik Tilly krävde att alla tre skulle dömas till livstids fängelse, för mord och för två mordförsök som var så allvarliga att det var tillfälligheter att två offer överlevde. Borås tingsrätt konstaterade att ingen av de åtalade påstått att det var nödvärn eller att de blev provocerade. Därför kunde knivdåden inte bedömas som mindre grova, utan det var mord och mordförsök. Rätten menade att de överlevande offrens berättelser om vad som hände i trapphuset på Distansgatan var trovärdiga. I tingsrättsdomen kan man läsa att 26-åringen och »hans förtrogna« efter dåden fortsatte att dominera på Hässleholmen, vilket ledde till att det dröjde tills offren vågade peka ut dem. »Det finns en mer eller mindre uttalad tystnadskultur på Hässleholmen«, skriver tingsrätten och konstaterar att det var först sedan mannen gripits som folk vågade berätta.

Under rättegången talade den åtalade om ett fredsavtal som han slutit med en annan stadsdel. Områdena styrs av kriminella gäng.

– Men jag vill inte gå in på detaljer för att det är ett avtal med kriminella.

26-åringen sa att han själv inte längre tillhör något gäng, utan bara var en av de äldre på Hässleholmen som yngre killar ställer upp för.

Han beskrev de överlevande offren som lögnare. Den morddömde 26-åringen överklagade tingsrättens dom till hovrätten och bytte ombud, Boråsadvokaten Peter Wall ersattes av förre justitieministern Thomas Bodström. 26-åringen hävdar att han är oskyldig, och har i hovrätten fått stöd av nya vittnen. Förhandlingarna i hovrätten avslutades i fredags, och i morgon meddelas när dom faller i målet. Om beskedet är att den meddelas inom kort brukar det vara dåliga nyheter för försvaret, det brukar innebära att hovrätten sannolikt går på tingsrättens linje.

Läs mer: 

Veckans Fokus: I kränkta grabbars skottfält (#16-35)

Polisens problemrapport – 55 områden (#16-25)

Myten om den undre världen (#12-06)