S: Sätt in militären mot gängen

Den nya våldsvågen som slagit till i Sverige kräver nya åtgärder, säger Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson. Nu föreslår hon att militären ska kunna sättas in för att hjälpa polisen, rapporterar Aftonbladet.

Magdalena Andersson

Text: TT

Bild: TT

Regeringen behöver titta upp ur Tidöavtalet och börja agera kraftfullt. Det här är inte Sverige, så här ska vi inte ha det i Sverige, säger Magdalena Andersson (S) till tidningen.

I dag kan Försvarsmakten bistå polisen med transporter. Andersson öppnar nu för att ändra lagen så att militären kan få utökade arbetsuppgifter.

– Bevakning som poliser utför skulle militär kunna utföra. Därutöver finns det tekniskt kunnande hos militären som de skulle kunna bistå med, säger hon.

Så sent som förra veckan öppnade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson för att undersöka om militären kan stödja polisen mot gängkriminaliteten.

När frågan var uppe under den tidigare S-regeringen uteslöt inte statsminister Stefan Löfven möjligheten till ett sådant stöd. Dåvarande justitieminister Morgan Johansson (S) avvisade däremot förslaget.

– Polisen har en unik kompetens för att hantera gängkriminalitet och den har inte militären, sade Morgan Johansson då.

***