Tyska råden som ska hjälpa S i valet

När Magdalena Andersson håller sitt inriktningstal är tyske S-ledaren Olaf Scholz på plats. Nu sneglar man ditåt inför valet nästa år.

Text: Anton Säll

Bild: Adam Ihse/TT

– För det är tillsammans som vi blir starka nog att bygga det Sverige vi drömmer om. Ett samhälle som ger alla lika chans att göra verklighet av det som Hjalmar Branting en gång kallade våra bästa stämningars längtan.
Så ser vår uppgift ut.

– Vi socialdemokrater ska samla alla som väljer framtiden. För framtiden, den har valt oss.

För andra gången på två dagar kliver den före detta partiledaren Stefan Löfven upp på scenen för att gratta Magdalena Andersson till partiledarposten.

Precis bredvid pressläktaren sitter Magdalena Anderssons förtrogna på rad. Finansminister Emma Lennartsson är där, Magdalena Anderssons pressekreterare likaså. Några rader bort sitter Odd Guteland, presschef i regeringskansliet. Han knatar över till Emma Lennartsson, kramar om henne och hyllar talet från den nya partiordföranden.

Installationstalet har varit efterlängtat från ombuden. Det har funnits frågor om vad den nya partiledaren vill vid sin tid vid makten. I talet tryckte hon på alla punkter som socialdemokraterna ville höra. Facket. Det gröna folkhemmet, som hon kallade det för. Det nya politiska förslaget som presenterades var hårdare krav på personer med ekonomiskt bistånd. Samhällsproblemen är högerns fel och framtiden är socialdemokratisk, sa Magdalena Andersson.

EFTERÅT VAR DE flesta ombuden nöjda. Reformisterna och vänsterdistrikten ville såklart ha mer, särskilt en statlig investeringsbank för storskaliga offentliga och privata investeringar. Så långt vill inte Magdalena Andersson gå, hon vill ha 100 miljarder i gröna investeringar som finansieras genom att använda bankerna som finns och låta staten ta en del av risken.

Men allt det här förutsätter att Socialdemokraterna får makten. Till sin hjälp tar man tyskarna och Olaf Scholz, den tyske socialdemokraten som ledde partiet till seger i det senaste valet. Valvinnaren är på besök på kongressen och socialdemokratiska toppar är sugna på att visa upp det. Inför Magdalena Anderssons tal sitter Ann Linde, Hans Dahlgren och Stefan Löfven i samtal med den tyska partiledaren. Kanske är det ett slump att de sitter precis bredvid SVT:s och TV4:s studios.

Bedömare har menat att Scholz vann det tyska valet för att hans konkurrenter gjorde bort sig.

Men riktigt så låter det inte när han talar på scen framför de 350 ombuden.

– Socialdemokraterna vann 25,6 procent av rösterna. Det betyder att vi ökade med fem procent jämfört med 2017 års val.

Han pratar om att det är klassisk socialdemokratisk politik som förde partiet framåt.

– Jag säger inte att jag hittat den magiska formeln. Jag tänker bara berätta vad vi gjorde i Tyskland och varför jag tror att det funkade.

SVARET ÄR ENKELT, menar han.

– Vi lyckades för att vi utvecklade en ny metod att knyta an till väljarna. Respekt, sa Olaf Scholz i sitt tal på kongressen.

Förklaringsmodellen är lik den som brukar komma från socialdemokrater i Sverige. Samhällsklyftor skapar samhällsproblem. Det skapar misstro.

– I alla mina tal sa jag tydligt att jag förkastar ett samhälle där en grupp i samhället ser ner på en annan grupp. Det är inte ett typ av samhälle som vi socialdemokrater vill ha, säger Olaf Scholz i sitt tal.

Men i Sverige fortsätter den inrikespolitiska debatten. Här i Göteborg fortsätter kongressen under kvällen. Då ska partiets nya kriminialpolitik klubbas.