Chefredaktörens hobby utlöste hot om uppsägning

Fokus chefredaktör torgförde ett förslag om att göra om Östermalmstorg i Stockholm. Det blev starten på Veckans bråk.

Text:

Alla mår bra av att ha en hobby. Vissa cyklar, andra spelar musik. Fokus chefredaktör Jon Åsberg brukar för sin del ägna kvällar och helger åt nätverket Östermalmstorgs vänner. Denna obskyra församling har arbetat fram ett medborgarförslag för att omgestalta Östermalmstorg i Stockholm, sedan den tillfälliga saluhall som har stått på torget i flera år har fraktats till Göte­borg för att återuppstå som padelhall.

Enligt vännernas förslag, som bland annat torgförts (höhö) i lokal- och branschpress, får platsen markbeläggning i ett cirkelmönster och med en liten vattenspegel i mitten. Politiskt är förslaget väl förankrat, stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larson (M) tycker att det är kanon och driver frågan vidare.

Några som däremot inte gillar idén är medlemmarna i Skönhetsrådet, ett rådgivande organ som alltid har synpunkter på ombyggnationer i Stockholms stad. Förslaget är dåligt, menar skönhetsrådets ordförande Henrik Nerlund, eftersom man inte kan knata rakt över mitten på torget på samma sätt som man gjort sedan sextiotalet då det fick sin nuvarande form. Ett runt mönster med vatten i mitten förstör den möjligheten, tycker Nerlund, som också anser att torget behöver ha plats för funktion, inte bara fin gestaltning.

Jon Åsberg, som alltså inte driver torgfrågan i tjänsten och endast motvilligt godkände reporterns förslag att täcka konflikten i Veckans bråk, gick i taket. »Lägg ner Skönhetsrådet!« dundrade han i tidningen Fastighetsnytt. Han menade att rådet saknar känsla för vad »vanliga stockholmare värdesätter i stadsmiljön« och la till att Skönhetrådet har »skitit i det blå skåpet en gång för mycket«, syftande på bifallet till konsthallen Liljevalchs kontroversiella tillbyggnad på Djurgården.

Lite oväntat gav sig då Fokus krönikör Anna Björklund in i bråket. »Är ni för den där jävla plask-dammen säger jag upp mig«, skrev hon i ett svar på Twitter till Åsberg som nöjde sig med att påminna om att Östermalmstorgs ombyggnad är hans personliga hobby, och inget som Fokus står bakom.