Gudrun Schyman vill till riksdagen

"Vi ser inte de modiga beslut som skulle behövas". Nu vill den tidigare V och Fi-partiledaren ta Klimatalliansen till riksdagen.

Text:

Bild: Jessica Gow/TT

Gudrun Schyman vill ta Klimatalliansen till riksdagen. Det meddelar hon i en intervju med Sveriges Radio.

– Vi ser inte de modiga beslut som skulle behövas, vi ser inte insikten att vi lever i en klimatkris och att det är bråttom avspeglas i politiken, säger den tidigare Vänster- och Feministiskt initiativ-ledaren till Ekot.

Klimatalliansen är en blocköverskridande klimatallians som bland annat stöttats av tidigare ärkebiskopen KG Hammar, den före detta kristdemokraten och moderaten Anders Wijkman och den före detta socialdemokratiska ministern Kristina Persson.

Om Gudrun Schyman får som hon vill kommer gruppen besluta om att bli ett parti i februari i år. I oktober presenterade gruppen 15 krav på DN Debatt för att tackla klimathotet, bland annat skärpta klimatmål, påskyndad elektrifiering, en grön skatteväxling och ökat klimatstöd till fattigare länder.

GUDRUN SCHYMAN SÄGER samtidigt att hon kommer fortsätta engagera sig i Feministiskt initiativ lokalt även om Klimatalliansen ändrar form till ett parti. Hon är i dag gruppledare för Fi i Simrishamn.

Schyman lämnade partiledarposten för Fi i oktober 2019 efter elva år som partiledare. Under hennes ledning tog partiet sin största skalp i valet till Europaparlamentet 2014 där man fick 5,49 procent och tog sitt hittills enda parlamentariska mandat på riks- eller europanivå.

Gudrun Schyman ser valrörelsen som en möjlighet att bedriva opinion i en valrörelse och erbjuda ett hem till väljare som prioriterar klimatfrågan högst.

– Då fungerar det som inspiration in i andra partier, men också som ett alternativ till dem som känner att klimatpolitiken är det viktigaste men som inte vet var de ska lägga sin röst, säger Schyman till Ekot.

* * *