Veckans bråk: Inbördeskrig i Moderaterna

Behöver man få med sig det regionala toppnamnet innan man kommer med känsliga utspel? Ja, menar Moderaternas toppnamn i Västernorrland.

Text:

Bild: Izabelle Nordfjell/TT

”Man brukar inte gå till val på att lägga ner saker.” Vid första anblick låter citatet som högst ordinär kritik mot ett politiskt förslag från en politisk motståndare. Orden är Lena Asplunds, (M) i Västernorrland, som är arg på att det finns ett parti som vill lägga ner Sollefteå sjukhus.

”Jag tycker det är ogenomtänkt. Man har inte tänkt på konsekvenserna för de knappt 35 000 människorna som är beroende av sjukhuset. Man har inte tänkt igenom detta. Hur ska man rymma in 12 000 fler besökare på de andra två akutmottagningarna? Man kan inte lösa allt med ambulanshelikoptrar. Så enkel är inte sjukvården”, sa hon till Sveriges radio.

Men detta är inget vanligt politisk käbbel. Förslaget om att avveckla Sollefteå sjukhus på sikt kommer nämligen från hennes eget parti, Moderaterna. 

”Vi måste tala om elefanten i rummet”, skriver Jörgen Berglund distriktsordförande för M i Västernorrland, i ett pressmeddelande och pekar på att befolkningsutvecklingen i regionen obevekligen kräver rationaliseringar.

”Det är idioti, och går inte att genomföra”, kontrade Lena Asplund i SVT.

Regionpolitiken i Västernorrland har länge varit minerad mark. 2016 beslutades att förlossningen på Sollefteå sjukhus skulle läggas ner och frågan blev så framträdande i valrörelsen att nästintill samtliga partiledare besökte ockupanterna på sjukhuset (som stannade kvar i fyra års tid). 

Regionrådet Lena Asplund – som själv bor i Sollefteå – har tidigare lämnat hemstaden i perioder eftersom hon utsatts för hat och hot från arga lokalbor. Men den här gången är det inte väljarna hon retar upp, utan sina egna partikamrater. Förslaget om att lägga ner sjukhuset ska klubbas på en regionstämma senare i vår.

***

Läs fler ”Veckans bråk”:

Prenumerera på Fokus här.