Efter kalasnotan

Text:

Bild: Angelica Zander

Visst grillades det till slut korv hemma i Maramö, men det var inte den festen som blev centerpartiledarens stora. Det var Tillväxtverkets sextonmiljonersfestande, näringsdepartementets krognotor och så en Micael Bindefeld hos Stiftelsen för strategisk forskning på det.

Minister Annie Lööf – ansvarig för allt i yttersta led – kritiserades, men i partiet höll man fast vid sin ledare. Det kommunikativa underbarnet skulle få tid på sig, i valet 2022 skulle partiet ha tjugo procent, det var målet. I det perspektivet är det inte så farligt om den första tiden kännetecknas av  kvällstidningsrubriker och dåliga siffror.

Istället skulle partiet ägna sig åt politikutveckling och det nya partiprogrammet. Gruppen som leddes av Stockholmspolitikern Per Ankersjö hade en öppen process där alla fick vara med, men landade i ett nyliberalt förslag med drömmar om månggifte, fri invandring och slopad arvsrätt. Då vaknade andra grupper i partiet. De mer socialliberala, de mindre invandringsvänliga och de som tycker att decentralisering betyder att det lokala ska styra, inte att decentralisering betyder individualism. Så ställde de slutligen frågan som de aldrig hade pratat om när Annie Lööf valdes: Hur nyliberal är hon egentligen? Annie Lööf, som hade lämnat sina medarbetare med orden ”Stör mig inte med mindre än att statsministern har dött”, kallades hem från Thailandssemestern för att förklara sig.

Partierna åkte till Maramö, partiprogrammet blev en kompromiss och saker skulle kunnat ha lugnat ner sig för Annie Lööf. Om det inte hade varit för att konstitutionsutskottet ville granska hur departementet hade lämnat ut handlingar i samband med festskandalerna, och hon lämnade felaktiga uppgifter i utskottet, inte bara en utan två gånger.

Antagligen bjuder Annie Lööf inte till fest i dag. Kanske, som Eric Schüldt frågade sig i Fokus i våras, borde hon istället lägga lite tid på att bekänna och visa upp sina svagheter, precis som andra kändisar har börjat göra, för att återta makten och kontrollen.

Läs Fokus rapportering om centerpartiet:

Småknattarna är betydligt kaxigare än moderpartiet i alliansen.
Trotsar allt motstånd

Torbjörn Nilsson och Maggie Strömberg om hur en luggsliten allians försöker bli fräsch igen.
Hem till gården – ut ur blocken  

När en ny centerpartiledare bjuder in till hembesök kan det bli början på slutet.
Därför älskar de Annie Lööf … och därför är de ensamma om det

Till slut började centerpartiet prata om sin ledares åsikter. Då blev det kaos.
När katten var borta

Fem frågor till Annie Lööf inför Agendas partiledardebatt i höstas.
»Jag laddar genom att städa och tvätta«

Läs mer: Fokus om Almedalen