Ekis Ekman väcker ont blod – igen

Veckans bråk kretsar kring den mest polariserande personen i feministiska kretsar.

Text:

Bild: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Det började med en bok av författaren och journalisten Kajsa Ekis Ekman. Inom feministiska kretsar finns det ingen som är mer polariserande än hon och därför var det inte oväntat att hennes nya bok om kön och transfrågans betydelse för feminismen skulle leda till ett upptrissat tonläge och debatt. RFSL har släppt en bok  där man listar vad man menar är 100 faktafel i boken. Kajsa Ekis Ekman svarade med att anklagelserna är grundlösa och på sociala medier har debatten om kön och transfrågan pågått i snart en månads tid.

I veckan ställde Mittuniversitets Forum för genusvetenskap in ett frukostseminarium om boken. Tanken var att Kajsa Ekis Ekman skulle delta, men Forum för genusvetenskap skrev senare i ett utskick att »ett digitalt seminarium på 45 minuter inte är en bra form för en sådan diskussion« och att »det fanns en risk för att människor skulle bli kränkta«. Senare i uttalandet stod det att Forum för genusvetenskap »inte är en plats för transfobi och transhat«.

»Så först tänkte ni ha en plats för ›transfobi och transhat‹ men ångrade er?« frågade Ekis Ekman på Instagram.

RFSL svarar att man ska se sammanställningen av bokens 100 faktafel som ett inlägg i debatten. Sara Nyhlen, forskare och ledare för Forum för genusvetenskap på Mittuniversitetet säger till Dagens Nyheter att beslutet om att ställa in seminariet var gemensamt och att man inte hunnit diskutera om man ska ha ett samtal kring boken på ett annat sätt.

Kajsa Ekis Ekman själv har inte velat ge några vidare kommenterar kring debatten om boken än den på sociala medier och sin replik på RFSL:s text.